Dům u lípy - centrum komunikace, setkání a společenství

Archiv akci a fotogalerie > IMUNITA A NEMOC
  • Přednáší: Roman Uhrin
  • Kdy: 26.04.2011

Dnes už není pochyb o tom, že to co jíme, má velký vliv na naše zdraví. Roman Uhrin, mistr kuchař, lektor Klubů zdraví a autor několika knih o výživě a vaření, se snažil toto velmi široké a nelehké téma shrnout ve své dvouhodinové prezentaci.

Fotogalerie

Roman Uhrin se zaměřil především na vliv výživy na lidský imunitní systém. Právě kondice našeho imunitního systému z velké části rozhoduje o tom, zda onemocníme nebo jak se s nějakou nemocí vypořádáme. A to až už se jedná o nachlazení, žlučníkové problémy, aterosklerózu nebo třeba rakovinu. Mluvíme-li o výživě, nesmíme zapomínat, že významná část imunitních buněk a mechanismů se nachází přímo v trávícím traktu (např. sliny, žaludeční kyselina, buňky střevní sliznice, střevní mikroflóra aj.).

V první řadě je důležité, abychom si vybírali takové potraviny, které nejsou příliš nebo nevhodně zpracované. Například přidávání různých konzervantů, umělých sladidel, rafinace cukru a olejů, smažení nebo přisolování našemu zdraví určitě neprospějí. Rovněž užíváním různých potravinových doplňků může organismus více zatížit než mu pomoci. Potravinové doplňky nikdy nemohou plně napodobit velmi komplexní složení přirozených potravin, kde všechny obsažené živiny, vitamíny, minerály a další látky tvoří harmonický celek a pouze jako takové mohou příznivě působit na naše zdraví. Velmi známá je například studie provedená na kuřácích, kdy konzumace přirozeného beta karotenu výrazně snížila úmrtnost sledovaných osob, ale užívání izolovaného beta karotenu ve formě tabletek naopak riziko úmrtí zvýšilo.

Přirozené potraviny také mnohem méně zatěžují naši peněženku. Nemusíme kupovat drahé exotické ovoce. Našemu imunitnímu systému daleko více prospějí tak obyčejné potraviny jako třeba cibule, zelí nebo jablka a v sezóně třeba jahody. Pokud by někdo opravdu cítil potřebu nějaké potravinové doplňky užívat, pak Roman Uhrin doporučuje co nejčistší preparáty, například prášek ze zeleného ječmene, 100%ní aloe gel, nebo grepové kapky.

Při ozdravování našeho těla musíme myslet nejen na příjem hodnotných potravin, ale také na plynulé vylučování odpadních látek z těla. Pro to je vhodný dostatek tekutin (vylučování močí) a občasné klystýry, případně užívání rostlinného uhlí (pročištění střev).

Výživa samozřejmě není jediným faktorem, který naše zdraví a náchylnost k nemocem ovlivňuje. Pravidelný pohyb, pobyt v přírodě (možná na úkor vysedávání před televizí nebo počítačem), přiměřená doba spánku, duševní pohoda a víra nám rovněž pomáhají cítit se dobře a žít plný život.

Autor článku:  Zdeňka Daňková

Publikační systém Storm